Han sport en bewegen (2)
CURSUS VAN DATA NAAR ACTIE: INTERVENTIES IN SPORT EN ONDERWIJS
18 september

Arnhem

Een cursus om data gedreven te werken aan beweegvaardigheden én sportstimulering. 

Voor de professional die werkt met kinderen in het onderwijs, de buurt en/of de sport en de beleidsmaker werkzaam op een terrein verbonden aan onderwijs, sport en bewegen en/ of buitenruimte.

Op steeds meer plekken verzamelen we data van kinderen, ook over hun bewegen en hun beweeggedrag. In het bewegingsonderwijs monitoren we de motorische vaardigheden van kinderen, we registreren ‘prestaties’ in de gymles, noteren welke sport(en) ze beoefenen en op welk niveau, of ze een zwemdiploma hebben, of en hoe vaak ze buiten spelen, enzovoorts. Dit biedt kansen omdat we met data een beter inzicht krijgen in het bewegen van kinderen en op basis daarvan passende interventies kunnen opzetten. Helaas zien we te vaak dat verzamelde data niet of niet adequaat worden gebruikt om daadwerkelijk impact te maken en kinderen beter en meer te laten bewegen.

Wat doe je met een lage of hoge score op een motoriektest? Gebruik je deze data ook voor het aanbod dat je biedt? Hoe dan en hoe betrek je ouders hierbij (bijvoorbeeld door middel van een rapport)? En wat kun je als beleidsmaker met data over groepen kinderen? Een lage sportparticipatie, is dat reden voor meer of ander sportaanbod? Deze vragen zijn niet zo simpel te beantwoorden als op het eerste oog lijkt. Daarom deze cursus: Van Data naar Actie: Interventies in Sport en Onderwijs.   

Wat leer je?
Leerdoelen 

  1. Je leert om vanuit een plan, ambitie keuzes te maken welke data je van kinderen verzamelt. 
  2. Je bent in staat data op een valide en betrouwbare wijze te verzamelen.  
  3. Je bent in staat om verzamelde data te interpreteren en te vertalen naar concrete acties.
  4. Je begrijpt de waarde van samenwerken met andere professionals/ domeinen om te komen tot een multidisciplinaire aanpak.
  5. Je bent in staat om met gebruik van data impact te maken in jouw eigen organisatie en/of omgeving wat leidt tot meer en beter bewegen van kinderen.  
  6. Je leert systematisch data te verzamelen, verwerken en te interpreteren om tot onderbouwde conclusies en inzichten te komen.
  7. Je leert hoe je een cyclische werkwijze kunt toepassen om inzichten uit data te gebruiken voor het plannen, uitvoeren, evalueren en doorvoeren van verbeteringen.

Voor wie?
Een cursus voor de professional die werkt met kinderen in het onderwijs, de buurt en/of de sport en de beleidsmaker werkzaam op een terrein verbonden aan onderwijs, sport en bewegen en/ of buitenruimte.

Wanneer?
Het programma bestaat uit 4 modules en een terugkomdag. Deze vinden op de onderstaande data plaats. Hieronder lees je ook wat er in elke module behandeld wordt.

Module 1: Donderdagmiddag 18 september
Data kunnen pas waarde hebben als je weet wat je ermee wil doen. Het formuleren van doelen en werken vanuit een ambitie helpt daarbij. In deze module gaan we aan de slag om met elkaar vast te stellen of we dezelfde ambities hebben, of we deze gelijk kunnen stellen en welke concrete doelen daaruit voortkomen. We nemen als vertrekpunt het model van Bronfenbrenner en geven voorbeelden vanuit het concept Sportief Groot Worden.  

Module 2: Donderdagmiddag 3 oktober
Hoe kies je welke data je gaat verzamelen? Grotendeels bepalen de ambitie en de doelen dat. Er zijn ook praktische overwegingen en vanzelfsprekend kies je voor valide en betrouwbare testen. Wat zeggen die begrippen precies? En hoe borg jij als professional dat je zelf op een valide en betrouwbare manier data verzamelt? Boeiende en best lastige thema’s die we met elkaar behandelen. We nemen daarbij concrete voorbeelden als vertrekpunt en gaan ook zelf ervaren hoe je data correct verzamelt met daarbij oog voor de privacy van ieder kind.  

Module 3: Donderdagmiddag 30 oktober
Op dit punt neemt het effectief gebruik van data regelmatig af is onze ervaring. En dat is zonde want om data optimaal te benutten begint het bij de data-interpretatie. Maar hoe doe je dat? Hoe interpreteer je scores op bijvoorbeeld een motoriek test? Wat betekent het als een kind onder of bovengemiddeld scoort, en wat zijn daardoor mogelijke verklaringen? Of wat kun je doen als je merkt dat het ‘probleem’ vooral zit in het gedrag buiten de schoolcontext? En wat kun je als beleidsmaker met meer gemeentelijke of wijkanalyses? Welke betekenis hebben data dan en hoe vertaal je dit naar concreet beleid? Interessante vragen om met elkaar te bespreken en te komen tot passende antwoorden.  

Module 4: Donderdagmiddag 13 november
Alleen kun je niet zoveel dan wanneer je goed gaat samenwerken. Samenwerken met de buurtsportcoach, met de gymleraar, met ouders, met de gemeente, met sportaanbieders etc.. Pas als de samenwerking goed is kun je impact maken. Impact gaat vooral om hoe je ideeën laat landen in je eigen omgeving en de mensen. Impact = context (oa. stakeholders) x (aangepaste) innovatie x implementatie strategieën.  Aan de hand van de Purpose case methode gaan we aan de slag om daadwerkelijk te komen tot het maken van impact. Wie zijn je stakeholders? Hoe betrek je deze optimaal? Wie pakt welke rol? We hebben daarbij vooral aandacht voor de implementatiefasen waarbij we inspelen op de (on)mogelijkheden binnen de eigen organisatie. Antwoorden op deze vragen helpen je om in jouw omgeving kansen te creëren voor kinderen. Data worden dan echt een hulpmiddel (in plaats een last).  

Module 5: Terugkomdag na 20 weken
In deze bijeenkomst blikken we terug op de toepassing van de opgedane kennis in de praktijk, en leren we van elkaars succesverhalen. Wat is gelukt om de praktijk uit te voeren, en wat was daarvan het resultaat. Welke lessen heb je geleerd als professional of organisatie? Welke interventies slaan aan en adviseer jij aan een breder netwerk? En hoe ga jij of gaan jullie de komende jaren inrichten? 

HAN SENECA biedt deze cursus ook incompany aan, waarbij de trainingsdata en locatie in overleg plaatsvinden.

Locatie
Papendallaan 51 in Arnhem

Kosten
€ 499,00

Duur opleiding
4 bijeenkomsten, 8 lessen, totaal 20 uur studiebelasting